FietsAdvies-hoe-je-gezondheid-verbetert-door-te-fietsen

Fietsen verbetert je gezondheid Leave a comment

6 manieren waarop fietsen je gezondheid verbetert

Fietsen, veel bewegen, fit worden en toch maar een paar overtollige kilos kwijtraken zonder te veel moeite. Dat klinkt leuk toch? Zonder uren naar de sportschool te hoeven. Ga gewoon vaker fietsen in plaats van met de auto naar werk of naar de winkel. Ook kun je in het weekend of vrije dagen een uitgebreide fietstocht maken. Dat is niet alleen leuk maar ook goed voor je gezondheid.

Verbranding van teveel vet

Dagelijks fietsen is een makkelijke manier om vet te verbranden. Dertig minuten fietsen op een dag geeft je vetverbranding al een impuls. Met dit versneld metabolisme verbrandt je zelfs vet als je bent gestopt met fietsen. Dit omdat de spieren worden vergroot als je meer beweegt. Als je hard door fietst verbrand je voornamelijk koolhydraten in plaats van vet. Om de beste resultaten te behalen kun je het best op een gemiddeld tempo fietsen. Als je meer energie gebruikt dan dat je binnenkrijgt via voedsel val je vanzelf af. Gebruik dus de fiets en samen met gezond eten verdwijnt het vet van je lichaam vanzelf.

Het immuunsysteem aansterken

Door regelmatig te bewegen wordt je immuunsysteem aangesterkt, hierdoor kun je ziektes vermijden. Het bloed stroomt sneller door afvalstoffen kunnen hierdoor beter worden afgevoerd. Hierdoor neemt de kans op hart- en vaatziekten af. Verder is het mogelijk om diabetes (type 2) te voorkomen en zelfs terug te draaien door regelmatig op je fiets te stappen.

De slaap verbeteren

Lig je in bed vaak wakker en val je maar niet in slaap? Misschien kan dan een fietstocht wel eens de oplossing zijn. Door het regelmatig bewegen val je sneller in slaap en slaap je ook nog eens dieper. Zo ben je in de ochtend lekker fris en uitgerust. Bewegen in het buitenlucht is het beste als slaapmiddel. Je interne klok past zich dan aan het daglicht en in de avond wordt je dan vanzelf moe.

Sterkere spieren opbouwen

Fietsen is sport met relatief weinig gevaren. Ook is het minder belasten van spieren en gewrichten tegenover hardlopen belangrijk. Je zult dus minder snel een blessure krijgen op de fiets. Hoe vaker je fietst, hoe sterker je spieren worden. Hierdoor kun je steeds langer fietsen zonder dat je spierpijn of andere klachten krijgt. Bouw de afstanden rustig op, dan kan er weinig gebeuren qua blessures.

Stress verminderen

Een aangename fietstocht door het natuur is een fijne manier om te ontspannen. Kijk rond en geniet van de natuur en probeer niet aan het werk of andere zorgen te denken. Als je fietst of beweegt kun je makkelijker je hoofd leegmaken en maak je endorfines aan. Een fietstochtje kan dus vaak veel positieve gevolgen hebben voor je humeur en je stress.

Goed voor de bloedsomloop van je hersenen

Fietsen en bewegen is niet alleen gezond voor je lichaam maar ook voor je hersenen. Hersencellen worden namelijk sneller aangemaakt door het bewegen en ook je bloedcirculatie neemt toe. Op de lange termijn, remt dit de veroudering af van je hersenen. Ook versterkt je geheugen en kun je je beter concentreren als je vaak beweegt of sport. Fietsen naar je bestemming of een gewone fietstocht maken in je vrije tijd is dus zeker geen slecht idee.

Meer lezen over fietsen en gezondheid? Lees dan dit artikel dat 10 redenen om te fietsen uitlegt.

Klaar om te fietsen maar moet je nog een fiets of fietsonderdelen kopen? Check dan deze webshop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *