FietsAdvies-hoe-kun-je-zadelpijn-verhelpen

Zadelpijn aan je Zitbotjes, hoe verhelp ik dat? Leave a comment

Zadelpijn aan je Zitbotjes als je fietst

Zadelpijn bij fietsers is een gekend probleem. De irritante pijn verpest het genot van een leuke fietstocht, dus is het zeer fijn om te weten hoe je hier het makkelijkste vanaf geraakt. Beter als de pijn genezen is het voorkomen van zadelpijn. Als je dit artikel hebt gelezen weet je waarom zadelpijn ontstaat en hoe je het voorkomt en eindelijk kan genieten van een fietsrit zonder pijn.

Eerst leggen we je uit de 3 verschillende types zadelpijn uit.

  • Zitbotjes die pijn doen bij het fietsen
  • Billen die pijn doen bij het fietsen
  • Zadelpijn die je voelt aan de voorzijde

Pijn bij de zitbotjes

Bij vrouwen staan de zitbotjes verder uit elkaar in vergelijking bij mannen. Hierdoor hebben vrouwen een breder maar ook een kortere zadel nodig. Daarnaast zijn de spieren ook heel belangrijk bij zadelpijn. In de winter wordt er minder gefietst waardoor de bilspieren verminderen. Na de winter kun je best het fietsen weer langzaam opbouwen zodat deze geleidelijk aan kunnen groeien.

Pijn bij de billen

Als je niet op de zitbotjes zit verschijnt er zadelpijn rond de billen en het stuitje. Meestal komt dit doordat het zadel te rond of te zacht is. Daardoor komt er veel druk op de billen en op het  stuitje. Een platter en tegelijkertijd harder zadel kan deze soort pijn verhelpen. Ook een zadel met een spleet in het midden werkt overigens ook heel goed tegen deze pijn bij de billen.

Pijn aan de voorzijde

Als de pijn aan de voorzijde plaatsvindt is dit waarschijnlijk omdat het gewicht vooral aan de voorkant drukt. Vooral bij mannen komt dit probleem vaak voor. Dit soort zadelpijn kun je voorkomen door het zadel naar voren te kantelen of door een zadel met een uitsparing aan de voorkant te kopen.

Wat als je zadelpijn hebt?

Heb je nu last van zadelpijn, dan kun je een paar dingen doen om de pijn te verminderen:

  • Kijk na of het zadel goed staat afgesteld, het mag niet te laag en niet te hoog staan. Ook mag het zadel niet te ver naar achter of voor kantelen
  • Sta af en toe op je pedalen tijdens het fietsen
  • Ga van tijd tot tijd “verzitten”
  • Als je alles hebt gedaan, zit er niks anders op dan even pauzeren en een stukje te wandelen.

Hoe zadelpijn het best voorkomen?

Het zadel alleen veroorzaakt niet in alle gevallen zadelpijn, ook kan de zadel afstelling pijn veroorzaken. Er zijn drie belangrijke dingen waar je op moet letten bij het afstellen van je zadel.

  • De zadelhoogte
  • De horizontale stand van je zadel
  • De afstand tussen het zadel en het stuur

De zadelhoogte

De juiste afstellingshoogte van het zadel is wanneer het been lichtjes gebogen is wanneer het pedaal op het laagste punt is. Heel belangrijk is dat de heupen niet mogen meebewegen tijdens het fietsen zelf.

Horizontale stand van je zadel

Ook kun je het zadel naar achter en voor verplaatsen. Verplaats het zadel totdat je knie recht boven de as van de pedalen staat als het pedaal op het hoogste punt is.

Afstand tussen het zadel en het stuur

De optimale afstand is heel afhankelijk van jouw favoriete fietsstijl. Wil je het liefst rechtop zitten, dan zet je het zadel dichter bij het stuur. Wil je meer voorover gebogen zitten, dan zet je het zadel verder weg van het stuur.

De houding op de fiets

Er zijn drie verschillende soorten fietshoudingen:

Rechtop met een rechte rug

Licht voorovergebogen met licht gebogen rug

Diep voorovergebogen met diep gebogen rug

Rechtop

De fietshouding op een omafiets of stadsfiets is met een rechte rug. Hier is de afstand tussen het fietszadel en het stuur dan relatief kort. Bij de optimale afstand zijn je ellebogen lichtjes gebogen.

Licht voorovergebogen

Op een toerfiets zit je lichtjes voorovergebogen. Het gewicht wordt dan niet volledig op het fietszadel gedrukt, waardoor je zo weinig mogelijk kans hebt op zadelpijn.

Diep voorovergebogen

Bij racefietsen en mountainbikes zit je meestal diep voorovergebogen. Het zadel staat hier verder van het stuur. Hierdoor is de aerodynamica beter en kun je sneller fietsen. Bij deze fietshouding drukt al het gewicht op de voorkant van het fietszadel.

Wil je de afstand tussen je zitbotjes meten?

Als je fietst zit je op je zitbotjes. Om precies te weten hoe breed je zadel moet zijn kun je het best de afstand tussen je zitbotjes meten. Het afmeten gebeurt met behulp van een stuk karton, krijt en een lintmeter.

Leg eerst het stuk karton op een vlakke en stevige achtergrond, zoals een stoel en ga zitten op het stuk karton.

Druk met je billen stevig op het karton en beweeg op en neer om een afdruk te maken in het karton.

Gebruik het krijtje om over de afdruk te vegen om een beter zicht te krijgen.

Nu zie je de twee afdrukken staan op het karton. Als je de afstand hier van meet, weet je precies de afstand tussen je zitbotjes en dus ook gelijk weet hoe breed je zadel moet zijn.

Het juiste zadel

Nu is het een kwestie van het juiste fietszadel kopen en hem daarna goed af te stellen. Zo kun jij fietsen zonder zadelpijn.

Als je opzoek bent naar fietszadels klik dan hier, of voor andere fietsonderdelen klik dan hier.

Wil je nog meer tips over hoe je zadelpijn kunt verhelpen of voorkomen lees dan deze blog van de Fietsersbond.

FietsAdvies-hoe-kun-je-zadelpijn-verhelpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *